Pripremila: Marija Magdić, bacc.med.techn.

Dana 08.06.2017. u predavaonici Klinike za neurokirurgiju KBC Sestre milosrdnice održan je Tečaj III. kategorije pod nazivom ,,Unapređenje intraoperacijske zdravstvene njege medicinskim i tehničkim napretkom u neurokirurgiji”.

Na tečaju je prisustvovalo 60 medicinskih sestara i tehničara iz cijele Hrvatske, te studenti Zdravstvenog veleučilišta.

Tečaj je otvorila predsjednica Udruge Biljana Kurtović, mag.med.techn. pozdravnim  govorom, riječi dobrodošlice sudionicima Tečaja su uputili prof.dr. Krešimir Rotim, predstojnik Klinike za neurokirurgiju, dr. sc. Stjepan Radić, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite, te Josipa Čorić, bacc.med.techn., zamjenica glavne sestre KBC-a.

Održana su mnoga predavanja u kojima su sestre instrumentarke govorile o karakteristikama operacijskog bloka: tehnološkom napretku, razvoju i efikasnosti, zatim o validaciji kvalitete sestrinske dokumentacije u neurokirurškoj operacijskoj sali, o važnosti učinkovitog timskog rada i komunikaciji u pružanju sigurne skrbi u operacijskoj sali. Također govorilo se o kompetencijama medicinske sestre instrumentarke u minimalno invazivnoj kirurgiji kralježnice.

Nakon pauze za ručak uslijedio je niz predavanja na kojima se govorilo o komunikacijskim vještinama medicinske sestre instrumentarke kod neurokirurške operacije tumora mozga, oprotokolima instrumentiranja kod neurokirurškog zahvata na cerebrovaskularnoj aneurizmi, zatim o endoskopskom endonazalnom transsfenoidalnom pristupu selarne regije: tehničkim postupcima i pripremi operacijske opreme i instrumentarija. Također govorilo se o karakteristikama interdisciplinarnog pristupa kod stereotaksijskog postupka u neurokirurgiji a posljednje predavanje se odnosilo na standarne operativne postupke čišćenja, dezinfekcije i sterilizacije neurokirurškog instrumentarija.

Tečaj je bio namijenjen medicinskim sestrama instrumentarkama, ali i svim ostalim zainteresiranim medicinskim sestrama i tehničarima.

Cilj Tečaja je bio utvrditi i proširiti znanja i vještine, te razmijeniti iskustva.

Nakon Tečaja održan je sastanak Upravnog odbora.