Aktivnosti članova Udruge medicinskih sestara i tehničara neurokirurgije Hrvatske u Tjednu obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva

 

Pripremila: Ivana Raković, bacc. med. techn.

 

Međunarodni dan sestrinstva i ove godine je obilježen brojnim događanjima organiziranima od strane stručnih udruga u sestrinstvu, zdravstvenih i obrazovnih institucija.

Članovi Udruge medicinskih sestara i tehničara neurokirurgije Hrvatske su 8. svibnja proveli javnozdravstvenu akciju naziva  ,,Križobolja – prevencijom do zdravlja” ispred KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu. U organizaciji su sudjelovali: dr.sc. Biljana Kurtović, mag.med.techn. – predsjednica Udruge medicinskih sestara i tehničara neurokirurgije Hrvatske, Vesna Svirčević, mag. med. techn., Vanja Ramljak, bacc. med. techn., Mateo Kosier, bacc. med. techn., Lorena Manović, bacc. med. techn., Ivana Raković, bacc. med. techn., Glorija Turk, bacc. med. techn. te Elizabeta Kovačević, ms.

Cilj ove javnozdravstvene akcije bila je edukacija građana o važnosti brige o zdravlju kralješnice i prevenciji križobolje koja je istaknuta kao problem kod sve većeg broja ljudi. Edukacija građana, pacijenata i svih zainteresiranih provedena je pisanim materijalima u obliku brošura s preporukama za zdraviju kralješnicu, podjeli slikovnih prikaza vježbi za kralješnicu, te mjerenjem tjelesne težine specijaliziranom vagom, mjerenjem razine glukoze u krvi i mjerenjem krvnog tlaka. Također, provedeno je anketiranje zainteresiranih o utjecaju križobolje na kvalitetu života te podjela bedževa s temom akcije kako bi se ukazala važnost na prevenciju križobolje.

Vanja Ramljak, bacc. med. techn., 8. svibnja je uz glavnu sestru KBC Sestre milosrdnice Biserku Režek, dipl. med. techn. gostovala u informativnoj emisiji „Studio 4“ Hrvatske Radio Televizije. U emisiji se govorilo o položaju medicinskih sestara i tehničara u Hrvatskoj, obrazovanju i uvjetima rada te o križobolji kao javnozdravstvenom problemu sveprisutnim u široj populaciji različite životne dobi, kao i u medicinskih sestara na njihovim radnim mjestima.

Dana 9. svibnja 2018. godine je na Zdravstvenom veleučilištu održana središnja proslava Međunarodnog dana sestrinstva. Nakon pozdravnih riječi Dekana Zdravstvenog veleučilišta, predsjednice Hrvatske komore medicinskih sestara, predsjednice Hrvatske komore fizioterapeuta, predsjednice Hrvatske komore zdravstvenih radnika, predsjednice Hrvatskog zbora fizioterapeuta, predsjednice Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva i Prodekanice Zdravstvenog veleučilišta, održane su prigodne glazbene točke. Čast središnjoj proslavi Međunarodnog dana sestrinstva je ukazala i Predsjednica Republike Hrvatske gđa. Kolinda Grabar Kitarović, poslavši video čestitku svim prisutnima. Sudionici su imale prilike čuti izlaganje predsjednice Udruge medicinskih sestara i tehničara neurokirurgije dr.sc. Biljane Kurtović, mag.med.techn. „Zdravlje je temeljno ljudsko pravo“ i  izlaganje Prodekanice Zdravstvenog veleučilišta dr.sc. Snježane Čukljek, prof.v.š. „Obrazovanje medicinskih sestara danas za zdravstvenu skrb sutra“.

12.svibnja 2018. obilježen je Međunarodni dan sestrinstva na Cvjetnom trgu. Brojne stručne udruge medicinskih sestara i tehničara, zdravstvene i obrazovne institucije su održale javnozdravstvene akcije i edukacije građana. Skup je bio usmjeren osvješćivanju javnosti o važnosti djelovanja medicinskih tehničara u prevenciji bolesti i održavanju zdravlja.  U obilježavanju Međunarodnog dana sestrinstva na Cvjetnom trgu aktivno je sudjelovala i Udruga medicinskih sestara i tehničara neurokirurgije Hrvatske.

11.svibnja je održana svečana proslava Međunarodnog dana sestrinstva u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija u kojem su sudjelovali članovi Udruge medicinskih sestara i tehničara neurokirurgije Hrvatske. Program je sadržavao prikaz promidžbenih filmova „Postani medicinska sestra/ medicinski tehničar“ i „Biti medicinska sestra/ medicinski tehničar“ u čijim su snimanjima sudjelovali članovi UMSTNKH. Za dugogodišnji doprinos razvoju profesije dodijeljena su priznanja medicinskim sestrama Jadranki Brljak, Jelici Stipaničev-Mustapić i Jadranki Matijević. Nakon dodijele priznanja uslijedio je glazbeni program, u kojem su sudjelovali brojni izvođači uključujući i ambasadore Međunarodnog tjedna sestrinstva 2018. gđa. Cynthia Hansell Bakić i gosp. Miroslav Škoro.